Y-bladet's arkiv

Arkiv / 2018 / v2 (8 januari - 14 januari)

Näststörsta snödjupet i Gåltjärn

I byn Gåltjärn utanför Härnösand har det kommit 118 centimeter snö. I Sverige är det bara Jokkmokk som är värre. Där är snödjupet 120 centimeter. Vägskyltarna syns knappt. Det svenska snörekordet är 327 centimeter i Kopparåsen i Norrland år 1926. (Källa: allehanda.se)

Luftburet bredband på landsbygden

Sören Strindlund bor på landsbygden utanför Kramfors. Tidigare hade byborna där bredband via ADSL. Det försvann då Telia monterade ner telefonnätet. För 3 år sedan började Sören kämpa för att få till bredband där han bor. Han tog kontakt med Micronät i Örnsköldsvik. Micronät använder sig av radiofiber som är luftburet bredband. Micronät satte upp […]

Inget bibliotek i Ljungaverk

Boende i Ljungaverk får fortsätta åka till Ånge eller Fränsta för att kunna låna böcker. Just nu finns en tillfällig lösning för skolbiblioteket. Tanken är att hitta en bra lokal för skolbiblioteket. Det ska då också serva allmänheten. Kent Ylvesson på kommunen hoppas snart hitta en bra lösning. (Källa: Sundsvalls Tidning)

Flyttbar bassänglyft

Kramfors kommun köper in en flyttbar bassänglyft. Den ska gå att transportera mellan simhallarna i kommunen. Då ska personer med funktionshinder runtom i kommunen, få samma chans till simträning. I Ådalshallen finns en bassänglyft som inte går att flytta. Den flyttbara bassänglyften kostar 60 tusen kronor. (Källa: Nordsverige)

Liggcykel blev räddningen

Karolina Lindqvist fick en stroke för 5 år sedan. Då blev hon tvungen att flytta från sitt hus i Kyrkdal till lägenhet i Kramfors. Då fick hon börja om från början. För att komma sig ut blev räddningen en liggcykel. I en sådan sitter man bekvämt bakåtlutad och använder bara benen. Resten av kroppen blir […]