Y-bladet's arkiv

Arkiv / 2020 / v4 (20 januari - 26 januari)

Fler och snabbare tåg

SJ vill ha fler och snabbare tåg Många vill åka tåg. Resorna mellan Stockholm och Sundsvall har ökat mycket. Mest i hela Sverige ökade resorna i julas mellan Stockholm och Umeå. – Linjen mellan Umeå och Stockholm är en framtidslinje, säger Anton Almqvist-Källén. Han är presskommunikatör för SJ AB. Om fyra år kanske det blir […]

Hälsocentralen i Nacksta stänger

Hälsocentralen i Nacksta stänger   Hälsocentralen i Nacksta i Sundsvall läggs ner. Många har protesterat men det verkar inte hjälpa. Det är svårt att hitta läkare som kan jobba i Nacksta.   Den 28 januari har politikerna möte. Då bestämmer de om att stänga hälsocentralen eller inte. (Källa: SVT Västernorrland)

Skidgymnasiet i Sollefteå

Sollefteå satsar på skidgymnasiet Sollefteå bygger Sveriges modernaste skidgymnasium. Det kostar 30 miljoner kronor.   Sollefteå vill kallas ”Skidstaden”. Det blir skatebana. Det ska gå att träna skytte inomhus.   (Källa: Tidningen Ångermanland)

Gift i abborre minskar

Gift i abborre minskar   Västernorrland kallas ibland ”giftkusten”. Det har varit farliga gifter som fiskarna fått i sig. Halterna av kvicksilver och andra miljögifter minskar.   – Nu kan vi äta abborre och gädda från nedre Ångermanälven. Det säger Magnus Karlsson. Han är miljöforskare.   (Källa: Örnsköldsviks Allehanda)

Handla frukt i brun påse

Handla frukt och grönt i bruna påsar Använd de bruna påsarna för matavfall när du köper frukt och grönt. Påsen går sen att använda som avfallspåse.   Ica Kvantum och Stora Coop i Örnsköldsvik testar de bruna påsarna. Då slipper de använda plastpåsar.   (Källa: Örnsköldsviks Allehanda)