Y-bladet's arkiv

Arkiv / 2020 / v8 (17 februari - 23 februari)

Kvinnor dansar på torgen

Statyer i städer är oftast män. Helena Byström är konstnär i Örnsköldsvik. Hon saknar kvinnor i konsten. Hon och Anna Källblad har gjort en dans för 20 kvinnor. Kvinnorna dansar på gator och torg. De härmar hästar som springer. Konsten heter City horses. Nu ska kvinnorna dansa i Australien. (Källa: Örnsköldsviks Allehanda)

Kramfors nya bokbuss invigd

Kramfors kommuns nya bokbuss har plats för fler böcker. I bokbussen kan det också bli utbildningar i digital teknik. (Källa: Tidningen Ångermanland)

Elever glada över nytt skolbibliotek

Sörlidenskolan i Örnsköldsvik har fått ett nytt skolbibliotek. Skolan kan köpa fler böcker. Det tycker eleverna är bra. Det är viktigt att tycka om att läsa för att lära sig svenska. – Vi vill visa att böcker och läsning är viktigt, säger Annelie Nordin. Hon är lärare och bibliotekarie. (Källa: Örnsköldsviks Allehanda)

Ny krog i Sundsvall i topp i White guide

Naturaj heter en ny restaurang i Ingallerian i Sundsvall. Restaurangen får det höga betyget ”Mycket god klass” i matguiden White guide. – Vi är supernöjda, säger ägarna och kockarna Birgit Malmcrona och Johan Backéus. De lagar mat från skog och mark nära restaurangen. Till exempel med granskott och hjortron.  (Källa: Sundsvalls Tidning)

Årets semla smakar choklad och banan

Tisdag den 25 februari är det fettisdagen. Många bagerier säljer tusentals semlor då. Bensinmacken Gulf i Härnösand säljer vanliga semlor och en ny sort varje år. Årets semla heter choco banan. Den har choklad i grädden och en kolasås med smak av banan ovanpå. (Källa: Tidningen Ångermanland)