Y-bladet's arkiv

Arkiv / 2022 / v12 (21 mars - 27 mars)

ID-märkning av katt

Det finns många övergivna katter i Sverige, som har ett svårt och plågsamt liv. Nu blir det samma krav på kattägare som på hundägare.   Alla kattägare ska ID-märka och registrera sina katter, i ett kattregister. (Källa:  Nordsverige) (syntolkning: Svart katt ligger nos mot nos med brun hund)

Ny motorgård i länet

Nu tittar ungdomar i Örnsköldsvik på en plats för en motorgård tillsammans med kommunen. Där de kan skruva i sina bilar och ses, utan att störa med sin musik. Ungdomar utan bil är också välkomna att vara där. Motorgården i Kramfors är en förebild. De sökte och fick pengar från Allmänna arvsfonden. (Källa: Örnsköldsviks Allehanda)

Samiskt residens

Region Västernorrland vill hjälpa samiska kulturskapare från hela Sverige, att få utveckla sitt skapande. Därför startar de projektet Samiskt residens. Samiska kulturskapare ansöker via fliken Regional Utveckling på www.rvn.se.   Den person som blir utvald, får gratis boende i regionen hela september 2022. Personen får 50 tusen kronor och får samarbeta med kulturella institutioner och […]

Många människor flyr

Migrationsverket i Sverige räknar med att ta emot 200 tusen flyktingar från kriget i Ukraina. Migrationsverket måste nyanställa personal i Västernorrland, För att ta emot flyktingar och handlägga asylansökningar.   Flyktingar som kom till Junsele häromdagen blev bjudna på mat på den lokala restaurangen. Det är främst kvinnor och barn som kommer hit. (Källa: P4 […]

Stänger parkeringen vid Sporthallen i Sundsvall

Mittsverigevatten ska dra nya vattenledningar till nya bostadsområdet Alliero. Därför stänger de av parkeringen vid Sporthallen.   – Även gående och cyklister påverkas av den här omledningen, säger Malin Lingell på Sundsvalls kommun. (Källa: Sundsvalls Tidning)