Y-bladet's arkiv

Arkiv / 2019 / v16 (15 april - 21 april)

Läs- och demokratiprojektet

Region Västernorrland driver ett projekt för att bland annat öka läs- och skrivförståelsen i både Västernorrland och Mombasa.   Bättre skolresultat gör att ungdomar lättare kan få arbete och kan delta i det demokratiska livet i samhället. Det i sin tur leder till minskad fattigdom.   I projektet har de samarbetat med både kulturen och […]

Nödmat vid kris

Cross Lake Innovation är ett nystartat företag i Movattnet utanför Örnsköldsvik. De säljer frystorkad mat till de som vill vara förberedda inför en kris. Förpackningarna räcker en vecka. Maten är hållbar i 25 år.   Maten går att beställa via Nödmat.nu. De säljer också elverk och vattenpumpar. (Källa: www.allehanda.se)

Vattenskoter som kan rädda fler liv

Sundsvalls sjöräddningssällskap har fått en vattenskoter. Den heter Rescuerunner. Med den kan de ta sig in till stränder och andra platser där det är grunt. (Källa: P4 Västernorrland)

Stranden full av små plasthjul i Njurunda.

Östrandsfabriken har blivit av med en massa plasthjul eller pluttar som de säger. Pluttarna har blåst ut i havet och sedan upp på stranden. De är biofilmsbärare av bakterier som ska rena avloppsvattnet från fabriken.   Folke 8 år har plockat upp cirka 1500 plastpluttar från stranden i Njurunda. Han får 50 öre för varje […]

Hälledals bibliotek

Biblioteket har flyttat från Hälledalsskolan in till centrum. Det är nu vägg i vägg med butiken där.   Till hösten ska det gå att komma in på biblioteket fastän det inte finns personal där. Besökare ska kunna gå in med sitt lånekort och sin personliga kod. (Källa: www.harnosandskommun)