Spotlight

Syntolkningsapp tar hjälp av AI för att beskriva foton för synskadade

Joakim står i en hiss. Han har kortklippt mörkt hår, glasögon och mörka byxor och tröja. HAn håller ena fingret på hissknappen

En ny funktion i syntolkningsappen Be My Eyes använder artificiell intelligens AI för att beskriva vad ett foto i mobilen föreställer. Syntolkningen är mycket detaljerad och något av ett genombrott för den här typen av appar. men det finns barnsjukdomar. Joakim Nömell förklarar hur den fungerar. Foto: Aziza Dhaouadi

Nytt på hjälpmedelsfronten: Victor Reader Stream 3 med större minne och fler funktioner

Mikael håller i Stratus 12 och Roger i den nya Victor Stream 3

Mikael Haraldsson visar upp Stratus 12 och Roger Wittiko visar upp Victor Reader Stream 3 ur Polar Prints sortiment. De intervjuas också kring Taltidningshjälpen dit alla som är taltidningsläsare kan vända sig om de  vill ha Spotlight som en bilaga till den upplästa dagstidningen.

I fjällen får själen plats

Ida har brunt kortklippt hår och mörka glasögon. Hon sitter på en träbrygga vid en sjö men ryggsäcken på ryggen. I vattnet nedanför står hennes golden retriver som är hennes ledarhund.

I somras vandrade hon i fjällkedjan med sin ledarhund. Vi möter Ida Östlund i Nackareservatet på en löptur när hon förbereder säsongen. Att hitta ledsagare som har uthålligheten är bland det svåraste med att vara ute och hajka säger Ida. Inslaget fick hederspris i tävlingen Guldkassetten bland Sveriges bästa taltidningsreportage. Reporter/foto: Henrik Jansson.